Mina alster

Detta är en kopia av ett fällbord från 1700 talet. De var ofta utsmyckade med naturalistiskt motiv. 

 Jag har valt att göra en ådringsmålning liknande valnöt med bruna kontrastfärger.

Fördrivare

Denna fördrivare har jag tillverkat av björk och grävlingshår. Jag använder ”fördrivaren” till att ”sudda ut” skarpa linjer så att ådringsmålningen liknar träets textur

Kronskåp 1700-tal

Kronskåp

Detta är en kopia av ett Kronskåp från slutet av 1700 talet, krönet har ett karaktäriskt Dansigform, med sina specifika vinklar på listverket. 

De flesta skåp levererades förr i tiden med låspinnar islagna i överkant av luckorna och den lokala bysmeden tillförde eventuellt ett lås på dessa möbler. 

Detta skåp är tillverkat på plats och saknar både låspliggar och låssmeden har inte gjort några lås, så det är historiskt sett ett unikt skåp.

Forsa vägghängskåp

Detta är en kopia och originalet är från 1700-talet med en liknande målning. Dekormålningen är av äggoljetempera och torrpigment. Krönlisten och blomman är handtäljda och stommen i skåpet är handsinkat.

Kopia av Forsta Vägghängskåp

Detalj av blomman på Forsa vägghängskåp. Blomman är snidad i björk, som är ett fantastiskt material att göra alster av.

Skäktkniv

Skäktkniv

Det här är en kopia av en skäktkniv som användes vid framställandet av lin till olika produkter. De blev sedermera ett föremål som symboliserade, en friargåva till den tilltänkta kärleken i livet. OM, det nu skulle vara så att den som fick denna ingivelse till giftermål och inte fattade tycke så fick givaren ”korgen” den kunde även vara fint dekorerad men ett tydligt tecken på att det inte passade sig att göra sig mer besvär.

Ekbyrå av ekfanér

Ekbyrå gjord med ekfanér som ytskikt

Byrån är tillverkad under en maskinsnickarutbildning under fria kreationer, inspirationen till de handskurna ornamenten är från äldre stil på möbler. De sju lådorna är kopplade till historiskt intressanta aspekterna på att man hade olika kläder olika veckodagar.

Klockställ

Detta är en "exakt" kopia på ett klockställ som står på Söderhamns museum. När man inte använde sitt fickur förvarades det som en bordsklocka i sådana här ställ. Den är täljd i björk och är målad med äggoljetempera.

Klockställ Söderhamns museum